Családi háttér

1950-ben születtem Timáron. Közel negyven éve foglalkozom sírkövek és műkőmunkák, így kerítésfedlapok, balusztrádok, kerti műkő bútorok készítésével. Gyermekeim, Szilvia és Imre felnőttként már évekkel ezelőtt elhagyták a családi fészket. Két unokám van: Zita és Dóra.

 

Szakmai múlt

Középiskolás koromban, Budapesten sajátítottam el a műköves szakma alapjait. Az iskola elvégzése után a szakmán kívül helyezkedtem el, és a 80-as évek elején döntöttem úgy, hogy sírköves-műköves szakemberként folytatom pályafutásomat.

Eleinte csak a környező településekről, Rakamazról és Timárról kaptam megrendeléseket, és elsősorban sírkövekre, de később távolabbi falvakból és városokból is megkerestek ügyfeleim igényeikkel. Míg a nyolcvanas években leginkább műkő alapú, márványlapos síremlékeket készítettem, a kilencvenes évekre mindinkább divatba jöttek a teljes egészében gránitból felállított síremlékek is.

Készül a szalonnasütő
Készül a szalonnasütő

Folyamatosan bővülő szakmai kapcsolataimnak köszönhetően módomban áll a lehető legjobb minőségben és legoptimálisabb áron beszerezni a sírkövek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, ami azért is fontos, mert a beszerzési árak az ügyfelek felé kiszámlázott munkadíjat is befolyásolják.

Ahogy teltek az évek, egyre több megrendelőm kérte, hogy műkövesként segítsek neki háza és annak környezete szépítésében. Így a sírkővek mellett jelentős gyakorlatot szereztem a járólapok, gyeprácsok, kerítés-fedlapok, balusztrádok, szalonnasütők elkészítésében, és a lépcsőburkolás területén is.

 

Szakmai elismerések

Vattamány Imre műkőkészítő mester elismerése
Az építőipari testület díjának átvétele

Munkámat a szakma is elismerte: elnyertem az Ezüst Koszorús, majd az Arany Koszorús Mester címet, 2007-ben pedig 25 éves kisipari-vállalkozói munkám elismeréséül ezüstgyűrűvel tüntetett ki az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ).

2012. márciusában a nyíregyházi Építőipari Ipartestület ünnepi küldöttgyűlésén a Kézművességért Díj Bronz fokozata elismerésben részesültem.